Reactivació de sistemes productius de famílies de l’illa d’Ometepe impactats pels fenòmens climàtics

Any: 2017
Import total: 31.743 €
Aportació del Fons: 15.000 €
Assignació: Ajuntament d'Eivissa
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- Asociación TECUILCAN | Otros proyectos

Nicaragua és un dels països més afectats, junta amb Costa Rica, per la tempesta Nate que a mitjans del mes d’octubre va causar 13 morts, 14.262 damnificats i 3.759 habitatges afectats.

A l’illa d’Ometepe l’afectació i en infraestructura, energia i aigua va ser important. No obstant això, les famílies que, a les comunitats gestionen els seus propis sistemes d’abastiment d’aigua, aconseguiren en poc temps restablir els servei d’aigua. La rehabilitació de camins va ser restablert pel govern i el d’energia, és el que més temps va tardar a restaurar-se, degut al greu nivell d’afectació del sistema.

Les famílies productores varen veure especialment afectades les seves plantacions de plàtans, la venda dels quals és l’activitat que els reporta més beneficis. Malgrat que hi ha empreses de crèdit estan oferint préstecs per a rehabilitar les plantacions, els petits i petites productores amb escassos recursos no es poden permetre endeutar-se.

El projecte ha seleccionat cinc comunitats situades al costat nord del volcà Concepción on habiten un total de 2.077 famílies, de les quals se n’han escollit 50 amb menys recursos. El projecte doncs s’orienta a rehabilitar aquestes plantacions amb materials per diversificar les plantacions. Incideix també amb la necessitat de fer una reflexió sobre les pràctiques que s’han de portar a terme per mitigar els efectes de futures tempestes o fenòmens derivats del canvi climàtic. En aquest sentit, el projecte contempla tallers per enfortir les pròpies capacitats i conèixer millor aquest tipus de fenòmens afavorint l’activació personal i col·lectiva per fer-los front.

Activitats

– Tallers de capacitació sobre temes tècnics relacionats amb les plantacions.

– Compra de materials (barrils, fil ferro, …).

– Compra de material biològic (arbres fruiters i altres).

– Tallers de capacitació sobre canvi climàtic i riscs.

– Material de divulgació i intercanvi d’experiències.

– Entrevistes i missatges a ràdios locals