Any: 2023
Import total: 59.001 €
Aportació del Fons: 19.998 €
Assignació: Govern de les Illes Balears, Ajuntament d'Eivissa, Consell Insular d'Eivissa, Ajuntament de Santa Eulària des Riu
Estat: En procés
Entitats executores:
- Caminando Fronteras | Otros proyectos

Observatori de drets humans de les persones migrants a la ruta algeriana

L’Observatori és un projecte integral l’execució del qual s’articula entorn a la intervenció directa amb comunitats migrants, la investigació social i la sensibilització i incidència política. En el cas de la ruta algeriana, la feina se centra en el nivell transnacional a Espanya i Algèria, per a la millora de l’accés dels drets de la població en moviment.

Els eixos d’acció fonamentals són els següents:

  1. Intervenció i acompanyament en l’accés als drets de les persones migrants, víctimes de les fronteres a la ruta algeriana, i a les seves famílies. A través de línies d’assistència, es treballarà per a minimitzar les morts i desaparicions de persones que  transiten a aquesta ruta. La informació rebuda es trasllada als serveis de rescat d’Espanya i Algèria, monitoritzant si les persones en situació d’emergència varen ser rescatades o, pel contrari,  han desaparegut a l’aigua i s’han trobat els seus cossos. Al mateix temps, les conclusions del monitoreig de cadascuna de les situacions d’emergència es facilita a les famílies, detectant les que puguin necessitar un acompanyament en la recerca de la persona estimada. L’acompanyament es fa facilitant informació i també a nivell administratiu i/o legal. A més, la constant comunicació amb les famílies enforteix els seus processos d’autoorganització i enfortiment per a la defensa dels drets dels seus familiars desapareguts i els seus drets com a famílies.
  2. Articular accions d’incidència política i social. Es treballarà en l’anàlisi d’obstacles i identificació de bones pràctiques que assegurin la protecció de drets de les persones migrants i les seves famílies. A través de trobades i de treball en xarxa amb actors diversos (públics i privats) comparteixen i fomentaran bones pràctiques per incidir en millores dels serveis públics que treballen amb població migrant. Resulta fonamental dirigir aquesta feina d’incidència no només a la millora de la protecció del dret a la vida, sinó a donar resposta als processos de recerca de comunitats migrants i famílies de persones víctimes de la ruta algeriana. A un espai en què la majoria de les víctimes no son trobades, es trascendental garantir els seus drets a ser identificades i, per part de les seves famílies, a saber com i on varen morir els seus éssers estimats.
  3. Fomentar una ciutadania crítica i informada contra la discriminació de la població migrant que transita la ruta algeriana. A través del web, xarxes socials, trobades, conferències… difondran un relat que posa els drets humans al centre i que denuncia els discursos de criminalització i victimització.