Campanya 2023-2024

Enfront del racisme i la xenofòbia, actuam!

Entre gener i setembre de 2023, Nacions Unides reporta que 186.000 persones han travessat la Mediterrània per arribar a les costes europees i que més de 2.500 han desaparegut o perdut la vida en aquest camí. La pobresa, la guerra, la violència estructural o les conseqüències de la crisi climàtica en els seus territoris són les causes d’aquests perillosos desplaçaments.

Eivissa i Formentera són dos llocs clau de trànsit i destí per a moltes d’aquestes persones que decideixen deixar els seus països d’origen buscant un espai on es puguin sentir segures. Quan l’espai es troba a les nostres illes hem de procurar afavorir aquesta seguretat, des de les institucions públiques i des de la societat en conjunt, mitjançant mesures extraordinàries que facilitin l’acollida i la integració, així com la convivència.

Creu Roja Illes Balears, Cáritas Diocesana de Ibiza, Fundació Deixalles, Metges del Món Illes Balears i Fons Pitiús de Cooperació som cinc entitats locals que treballam des de fa anys en la defensa dels drets humans al voltant dels processos migratoris, ja sigui des de la recepció, l’atenció i ajuda a la integració de les persones que arriben a les nostres illes, com des de l’educació i sensibilització a la població d’acollida. Des de fa algun temps, assistim amb preocupació a l’augment de la desinformació i de notícies enganyoses entorn de la migració. Les realitats manipulades, les dades descontextualitzades i d’altres directament falses proliferen a través de les xarxes socials i d’alguns mitjans de comunicació. S’escolten discursos d’odi i s’estenen falsos rumors que busquen generar por i rebuig en la població i es converteixen en el brou de cultiu per al racisme i la xenofòbia que sovint pateixen les persones nouvingudes i les comunitats racialitzades no blanques.

Finalitat de la campanya

Aquesta preocupació compartida ens va impulsar, l’octubre de 2023, a unificar forces i iniciar la campanya de sensibilització “Enfront del racisme i la xenofòbia, actuam!”. El propòsit és treballar conjuntament per aconseguir un major impacte i visibilitat de les accions que posam en marxa,  dirigides a contrarestar la desinformació i desmuntar prejudicis, tot ajudant a combatre la discriminació i la violència cap a aquestes persones i comunitats. Volem contribuir activament a una forma de vida i convivència basades en la cultura de pau i en el respecte als drets humans.

La campanya s’estendrà durant tot l’any 2024 i constarà d’activitats orientades a diferents col·lectius i sectors de la població d’Eivissa i Formentera, amb els següents objectius:

  • Conscienciar a la ciutadania sobre la naturalesa multidimensional de la mobilitat humana.
  • Desmuntar estereotips, prejudicis i falsos rumors sobre les persones que migren.
  • Prevenir i contrarestar els discursos d’odi i les actituds xenòfobes i racistes cap a les persones migrades.
  • Afavorir la construcció d’un espai comú de convivència intercultural.

Accions

Fins al moment s’han portat a terme les següents accions dins de la campanya:

Altres activitats que s’estan organitzant per als pròxims mesos són: