Any: 2020
Import total: 115.036 €
Aportació del Fons: 75.000 €
Assignació: Govern de les Illes Balears, Ajuntament de Sant Antoni de Portmany
Estat: En procés
Entitats executores:
- Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura. | Otros proyectos

Reducció de la vulnerabilitat alimentària i sanitària de les famílies rurals

El projecte es desenvoluparà a 9 comunitats del municipis de Huizúcar, 10 comunitats del municipi de La Libertad i a 4 del de Santa Tecla. Es treballarà amb 139 dones i 101 homes per a l’enfortiment de la producció agropecuària enfocada a la sembra de grans bàsics, hortalisses i producció pecuària.

Es donarà continuïtat als processos desenvolupats de la metodologia Pagès a Pagès. D’aquesta manera es projecta establir 120 horts familiars, 80 parcel·les de grans bàsics, 40 granges d’aus de corral i 3 centres d’abastiment comunitari, baix l’enfocament d’agricultura sostenible, que permet i processos productius amb les famílies, liderats especialment per dones.

Per al compliment dels resultats es realitzaran processos de formació enfocada en la producció agroecològica, a més de l’elaboració de material educatiu en aquestes temàtiques. Igualment, en l’execució de la campanya educativa preventiva i informativa sobre la violència de gènere i la covid-19.

El que persegueix el projecte és aconseguir que les famílies produeixin els seus aliments per autoconsum, que s’organitzin grups productius i la coordinació amb els diferents actors del municipi per a l’execució de les accions formatives per a les dones.

Des del punt de vista social, el projecte generarà coneixements i capacitats per a la prevenció de violència, que s’ha vist incrementada durant el confinament, les persones coneixeran els mecanismes de denúncia  i les Associacions de Dones canalitzaran els casos.

OBJECTIU ESPECÍFIC

Reduir la vulnerabilitat de famílies exposades a la inseguretat alimentària i sanitària pel Covid-19 amb la participació activa de dos associacions de dones de la Cordillera de El Bálsamo.

ACTIVITATS

  • Capacitació per al disseny, establiment i continuïtat de 120 horts familiars.
  • Establiment de 80 parcel·les de dacsa i mongeta.
  • Emmagatzematge comunitari de llavors per al proper cicle productiu.
  • Elaboració participativa i difusió d’un receptari amb les hortalisses per a la millora alimentària.
  • Capacitació per al disseny, establiment i continuïtat de 40 granges d’aus de corral.
  • Elaboració d’un perfil d’entrada en quant a temes de prevenció.
  • Formalització d’un contracte amb la cooperativa de dones RETAR per a la fabricació i venda de mascaretes i gel hidroalcohòlic.
  • Creació de xarxes comunitàries de suport mutu per a la prevenció de la violència de gènere i atenció d’estrés pel confinament domiciliar.
  • Elaboració de material educatiu i informatiu sobre prevenció de la covid-19 a llars rurals.
  • Control i registre de contagis de covid-19, així com de denúncies de violència de gènere.