Any: 2023
Import total: 89.000 €
Aportació del Fons: 67.000 €
Assignació: Govern de les Illes Balears, Ajuntament de Sant Joan de Labritja, Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, Ajuntament de Santa Eulària des Riu
Estat: En procés
Entitats executores:
- Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura. | Otros proyectos

Organització territorial de dones al municipi de Panchimalco per la prevenció de la violència i reducció de les migracions

En març de 2022 el Govern del El Salvador va implementar el Règim d’excepció com una política de seguretat per fer front a les “maras”, després de tres dies en què varen morir moltes persones a mans d’aquests grups. Un any després, el Règim d’Excepció segueix vigent i
diverses organitzacions de drets humans i mitjans de comunicació han denunciat abusos de poder, detencions injustes i persones que han mort a les presons durant la seva detenció. Més de 65.000 persones han set detingudes en aquest període i almenys 92 han mort mentre estaven baix tutela de l’Estat.

Almenys 9 organitzacions defensores de drets humans han vist vulnerades mitjançant la detenció arbitrària dels seus membres, ús de la força i l’amenaça per part de les Forces Armades o l’entrada als seus domicilis.

Partint d’aquest context polític, es perceben vulneracions de drets humans més grosses a les zones rurals i particularment amb les dones. Així a la zona de Panchimalco es veu que les dones tenen molt poca capacitat organitzativa per a poder exigir i exercir els seus drets en la seva vida quotidiana, ja que la majoria viu a comunitats rurals que les margina i discrimina pel fet de ser dones.

El projecte treballarà directament amb 285 dones que conformen la Asociación de Mujeres de Panchimalco. La majoria són dones cuidadores de familiars de persones migrants, desplaçades o detingudes en el marc del règim d’excepció.

És un projecte de continuïtat en l’acompanyament que ACUA ha fet a diferents associacions comunitàries de dones dels municipis de Huizúcar, Comasagua i La Libertad i dels processos iniciats per elles en la defensa dels drets de les dones i en la reducció de la desigualtat entre homes i dones.

El projecte presenta dos línies d’acció:

  • Millorar les capacitats de lideratge comunitari de les dones en l’exercici dels seus drets, per a la qual cosa es pretén formar-les per enfortir les seves capacitats tècniques i organitzatives,de planificació i gestió directa d’activitats.
  • Posicionar la Asociación de Mujeres de Panchimalco com a referent en la promoció i defensa dels drets de les dones migrants. Per aconseguir-ho es vol construir la Casa de les Dones de Panchimalco i facilitar que diversos comitès de l’associació dinamitzin l’agenda reivindicativa de les dones així com posar en marxa diverses campanyes per a millorar la salut de les dones.