Any: 2020
Import total: 88.018 €
Aportació del Fons: 29.445 €
Assignació: Ajuntament d'Eivissa
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- ECOS El Salvador - Centro de Estudios Aplicados en Ecologia y Sustentabilidad Ambiental | Otros proyectos

Enfortida la capacitat organitzativa d’espais territorials del Foro de l’aigua per a l’exigibilitat del dret humà i la gestió pública de l’aigua

No comptar amb un marc normatiu al voltant de la gestió de l’aigua genera un increment dels casos de comunitats que veuen violentat el seu dret a l’aigua, sanejament i medi ambient sa, generant focus de conflictivitat per desviament de rius, salinització d’aqüífers, contaminació i destrucció de zones de recàrrega, entre altres situacions. És així com la problemàtica es converteix en una disputa pels bens naturals, generant la necessitat d’un major activisme per part de les organitzacions territorials en la seva defensa.

Davant aquesta creixent conflictivitat socioambiental les estructures que s’han constituït en els darrers anys des de la plataforma del Foro de l’Aigua (Meses territorials) juguen un paper estratègic fonamental en fer de intermediaris entre les comunitats que pateixen violacions del seu dret a l’aigua, les organitzacions i les autoritats, i son elles les que identifiquen, denuncien i acompanyen la comunitat assessorant en la defensa dels seus bens naturals.

El present projecte treballarà per enfortir la capacitat organitzativa d’espais territorials del Foro de l’Aigua (5 Meses Territorials que articulen a unes 45 organitzacions locals i nacionals i a 6 xarxes de juntes d’aigua que agrupen a 118 sistemes comunitaris d’aigua en l’exigència del dret humà a l’aigua i la seva gestió pública i comunitària. Tot això davant els interessos privatitzadors, resistència i falta d’interès polític per crear un marc regulatori en favor de la gestió pública.

OBJECTIU ESPECÍFIC

Enfortir la capacitat organitzativa dels espais territorials del Foro de l’Aigua per a l’exigibilitat del Dret Humà a l’Aigua i la seva gestió pública i comunitària.

ACTIVITATS

  • Identificació i documentació de conflictes territorials.
  • Actualització i seguiment de plans d’incidència de 5 Meses Territorials.
  • Visibilització i denúncia de casos emblemàtics a nivell nacional i internacional.
  • Elaboració dels plans estratègics de les 6 Xarxes de Juntes.
  • Identificació d’amenaces i conflictes a sistemes comunitaris de l’aigua.
  • Seguiment i mobilització per a l’aprovació per part de ANDA, d’un model d’atenció de sistemes rurals.
  • Procés formatiu sobre identificació de casos de vulneració i mecanismes de denúncia.
  • Elaboració de dos estudis tècnics respecte a conflictes prioritzats als territoris.
  • Seguiment a l’agenda d’incidència de 2 Meses Territorials.