Any: 2021
Import total: 52.233 €
Aportació del Fons: 41.786 €
Assignació: Govern de les Illes Balears, Ajuntament d'Eivissa, Ajuntament de Santa Eulària des Riu
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- ECOS El Salvador - Centro de Estudios Aplicados en Ecologia y Sustentabilidad Ambiental | Otros proyectos

Enfortida i articulada la capacitat de les organitzacions de la zona nord de La Libertad per la gestió sostenible de l’aqüífer de San Juan Opico i l’exigibilitat del dret humà a l’aigua

Els processos d’especulació immobiliària i la falta d’un marc normatiu en la gestió de l’aigua genera un increment dels casos de comunitats que veuen violentat el seu dret a l’aigua, sanejament i medi ambient sa, generant focus de conflictivitat per diverses causes. La problemàtica de l’aigua es converteix en una disputa pels bens naturals, generant la necessitat d’un  major activisme en la seva defensa per part de les organitzacions territorials.

El Foro del Agua de El Salvador ha investigat la situació que es va viure a l’àrea metropolitana de San Salvador durant el confinament domiciliar per la Covid-19 i el resultat mostra que hi va haver desabastiment d’aigua als municipis més populosos on habita la població més empobrida. Això va obligar la població  a haver de comprar aigua en camions cisterna, pagant entre 1.25 i 5 dòlars per barril (200 litres d’aigua), sortir de casa per a buscar aigua, exposant-se al contagi o a ser confinats en els centres d’aïllament.  Com a conseqüència, a aquesta àrea es registraren els índex de contagi més elevats de tot el territori.  Paradoxalment, l’empresa pública Administración Nacional de Acueductos y Alcantarillados (ANDA) va subscriure  acords amb grans empreses constructores cedint-los  importants aqüífers per a la seva explotació.

L’aqüífer de Sant Juan Opico està ubicat a la falda del volcà de San Salvador. Per la seva grandària és una de les basses d’aigua més importants del país i, segons informes de ANDA, aquest aqüífer no ha tingut una reducció significativa del seu nivell freàtic en els darrers quaranta anys, subminstrant el 24,9% de l’abastiment d’aigua potable de l’àrea metropolitana de San Salvador.

Des de 2017, davant l’amenaça que representava la construcció del projecte urbanístic Ciudad Valle El Ángel, diverses organitzacions locals del municipi d’Apopa s’articularen per formar la Mesa Territorial de la Zona Norte de San Salvador. Aquest projecte urbanístic comporta l’extracció de 240 litres d’aigua per segon (20 milions de litres d’aigua al dia) i, lluny de suposar una política de desenvolupament urbà orientada a satisfer la històrica i creixent necessitat d’habitatge digne per a més de 400.000 famílies, destaca per ser una operació més d’especulació urbanística a l’àrea metropolitana. El seu desenvolupament suposaria el canvi en l’ús d’unes 350 hectàrees impactant directament a la zona de recàrrega aqüífera i en la disponibilitat d’aigua per a 6.000 famílies. A més, també afectaria la qualitat de l’aire i la disponibilitat d’aigua potable  als municipis de San Salvador, Mejicanos, Apopa i Cuscatancingo.

Aquesta Mesa Territorial ha realitzat, des de la seva creació, diferents accions legals, comunicatives i de mobilització social, construint una àmplia aliança d’oposició al projecte denominada Colectivo y Campaña Salvemos el Valle El Ángel (integrada per organitzacions locals, esglésies, moviments juvenils i estudiantils) aconseguint a data d’avui detenir el projecte.

Aquest projecte va dirigit a millorar les capacitats i articulació del teixit social del Foro de l’Aigua per a la defensa del dret humà a l’aigua a la zona nord de La Libertad. Així, es portarà a terme una formació en el dret humà a l’aigua i en mecanismes legals de denúncia davant la conflictivitat territorial per l’aigua. També es vol aconseguir construir un pla d’incidència per a la Mesa Territorial Nord de La Libertad.  Igualment, en coordinació amb el Foro del Agua de El Salvador, es vol dissenyar una estratègia jurídica i comunicativa per a la defensa de l’aqüífer de San Juan Opico