Convocatòria: 2022
Import total: 52.278 €
Aportació del Fons: 26.000 €
Assignació: Consell Insular de Formentera
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- Unidad de Concertación y Cooperación Municipalista (UCOM) | Otros proyectos

Disponibilitat i gestió eficient de l’aigua en el corredor sec del municipi de Palacagüina

Més del 60% dels habitatges en zones rurals de Nicaragua viuen en situació de pobresa i el 25% en extrema pobresa. La comunitat rural de Salto, situada al municipi de Palacagüina i dins del corredor sec, pateix diferents problemàtiques i, entre aquestes, es troba la falta d’aigua potable. Actualment hi viuen 23 famílies, en un total de 20 habitatges. Són famílies amb pocs recursos i que viuen de l’agricultura de subsistència.

L’abastiment d’aigua per a consum domèstic és de 12,61 litres per persona i dia, el que suposa un dèficit del 85,11%. És aigua no potabilitzada i algunes famílies cloren l’aigua a casa seva, la bullen o la irradien amb el sol. El temps que dediquen diàriament a captar i transportar l’aigua és de 3 a 5 hores. Normalment, aquesta activitat la realitzen majoritàriament dones i infants. La mala qualitat de l’aigua fa que siguin freqüents els casos de diarrees en infants i adults, al·lèrgies, problemes a la pell, infeccions…

La comunitat té un CAP (Comitè d’Aigua Potable), que és qui organitza, coordina i desenvolupa les activitats de neteja, manteniment i altres activitats relacionades amb la gestió de l’aigua a la comunitat.

Amb aquest projecte es pretén multiplicar per 3 l’abastiment d’aigua potable a tota la comunitat, i això serà possible amb la construcció d’un MABE (Mini aqüeducte per bombeig elèctric). S’ha trobat un pou excavat a mà que té les condicions necessàries per utilitzar-se com a font hídrica per aquesta construcció. Com que és de titularitat privada, ja s’estan fent les negociacions necessàries per poder-ne fer ús.

Al costat de la font hídrica es construirà una caseta de control, amb tot el sistema necessari per mesurar i descarregar l’aigua. Des d’aquí arribarà a un tanc d’emmagatzematge, que també es construirà, amb una capacitat de 10.000 litres. El tanc disposarà d’un sistema de tractament de l’aigua i després es construirà la xarxa de distribució de l’aigua, amb una longitud de 1400 metres. Es realitzaran connexions a tots els habitatges, així com en altres espais públics (escola, església).