2010. Salut, dret o negoci?

Poder gaudir del grau màxim de salut possible és un dret universal que apareix recollit tant a tractats internacionals (p.ex. la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, …), com a tractats regionals (p.ex. la Carta Africana dels Drets Humans i dels Pobles) i, també, a les constitucions de molts països del món. A més, el dret a la salut té una important presència en els Objectius del Mil•lenni que Nacions Unides es va marcar per a l’any 2015 (objectiu 3: reduir la mortalitat infantil; objectiu 4: millorar la salut materna; objectiu 5: combatre el VIH/SIDA, la malària i altres malalties greus).

Però aquest amplíssim reconeixement, no es veu reflectit en una millora del grau de salut de la població arreu del món. El poder de corporacions multinacionals (farmacèutiques, petrolieres, mineres, agroalimentàries, etc…) i de les institucions financeres internacionals, està provocant que la salut s’entengui cada vegada més com un bé privat, com una font inesgotable de negoci. A més, aquest poder sense límit, està influint de manera clau en la degradació de tots els factors que són determinants per assegurar la salut: aigua, alimentació, medi ambient, condicions de treball, etc.

Davant aquesta situació, el Fons Pitiús vol contribuir, a través d’aquesta campanya, a sensibilitzar la població pitiüsa sobre l’urgent necessitat de reclamar, aquí i arreu del món, un veritable respecte del dret a la salut. Perquè un dret universal, no és, ni podem tolerar que sigui, un negoci.

Objectius

1. Mostrar els vincles entre el model econòmic neoliberal, la pobresa, la degradació ambiental i la salut.
2. Fomentar la implicació i la responsabilització de la població pitiüsa en la lluita en favor del respecte universal del dret a la salut.

Activitats

EDUCACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT: Taller per als centres de Primària

CONFERÈNCIA: impartida per Miguel Jara, autor de Traficantes de salud i La salud que viene.

CICLE DE CINEMA I DOCUMENTAL
FEBRER-MARÇ
CLUB DIARIO DE IBIZA 19:30H.

14 / 02 / 2011
-SICKO
Michael Moore /Estats Units / 2007 /
123’ /Documental

21 / 02 / 2011
-EL MEDICAMENT, UN DRET SEGRESTAT
Yasmina Solanes /Espanya /2010 /40’ /Documental
-CARTAS A NORA
Isabel Coixet / Espanya / 2007 / 12’ / Documental
-EL SUEÑO DE BIANCA
Mariano Barroso / Espanya /2007 / 13’ /Documental

14 / 03 / 2011
-MIMI, LA JOIE
Marten Persiel / Espanya / 2007 / 52’ / Documental

-EL SECRETO MEJOR GUARDADO
Patricia Ferreira /Espanya / 2007 / 13‘ / Documental

21 / 03 / 2011
-EL JARDINERO FIEL
Fernando Meirelles / Regne Unit / 2005 /129’ /Thriller