2004. Una globalització més justa, l’únic camí possible

En els últims anys, un procés ràpid i continu, que s’ha anomenat globalització, està fent que cada vegada estiguin més interconnectades les activitats humanes d’arreu del món, sobretot aquelles que tenen a veure amb la producció, les relacions comercials, els fluxos de capital, les xarxes d’informació i els corrents culturals. Però aquest procés, que en principi pot semblar positiu, no està afectant a tothom de la mateixa manera.
Per aquest motiu, el Fons Pitiús de Cooperació va considerar necessari realitzar aquesta campanya, amb la voluntat d’iniciar en el nostre entorn una reflexió sobre els desequilibris i injustícies que estan generant el model de globalització actual i les estructures econòmiques i comercials que la sustenten. Però amb aquesta campanya, no es pretenia només fer un retrat de la greu situació actual. El Fons també va voler proporcionar eines que ens permetin contribuir a la construcció d’una nova globalització, donant a conèixer les alternatives que existeixen i posant de manifest que cadascun de nosaltres pot jugar un paper molt important en la transformació de la globalització actual en una altra que potenciï els drets, la solidaritat i la justícia.

Objectius

1. Explicar què és i què implica la globalització
2. Analitzar el funcionament de l’actual model globalitzador, les seves característiques, les institucions que la dirigeixen i, molt especialment, les conseqüències de caire social, ecològic i econòmic que provoca
3. Mostrar quines alternatives possibles hi ha per minvar els desequilibris que genera aquest model i per transformar-lo en un altre més just i solidari
4. Posar de manifest que cadascun de nosaltres té la possibilitat de jugar un paper molt important en aquesta transformació.

Activitats

A LA TARDOR

EXPOSICIÓ: Una altra globalització és possible

CICLE DE CONFERÈNCIES
· Què és la globaltizació i qui la governa?
Juan Souto.
· Veneçuela: globalització neoliberal i desenvolupament democràtic.
José Luis Bolívar i Omaira Valbuena
A L’HIVERN

CICLE DE CONFERÈNCIES
· Cap a un comerç més just i un consum més responsable.
Eduard Cantos
· Governabilitat democràtica mundial i participació ciutadana
Josep Xercavins

TALLER DE FORMACIÓ SOBRE LA GLOBALITZACIÓ
Impartit per l’STEI-i.

CICLE DE CINEMA
· El último tren / Diego Arsuaga / 2002.
· La guerra del opio / Xie Jin / 1998.
· La boda del Monzón / Mira Nair / 2001.
Pan y rosas / Ken Loach / 2000.

CICLE DOCUMENTAL
– Investigant per a Àfrica
– Sucre: les regles del joc
– La lògica de la fam
– Maquiladoras
A LA PRIMAVERA

CICLE DE CONFERÈNCIES
· Banca ètica i economia solidària
Arcadi Oliveres
· Les propostes dels moviments per a una globalització alternativa
Rafael Díaz-Salazar