Any: 2022
Import total:
Aportació del Fons: 10.000 €
Assignació: Ajuntament d'Eivissa, Ajuntament de Santa Eulària des Riu
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- ALDA (Associació Europea per la Democràcia Local) | Otros proyectos

Ajuda humanitària per a les persones desplaçades de Mariúpol

Des de la invasió total d’Ucraïna per part de la Federació Russa el 24 de febrer de 2022 fins l’11 de desembre, l’Ofician de l’Alt Comissionat de les Nacions Unidses per als Drets Humans (ACNUDH) va verificar un total de 6.775 morts de civils, de les quals 424 eren infants. L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, va reportar que 10 milions d’ucraïnesos varen haver d’abandonar les seves llars com a conseqüència de la guerra. Milers d’habitatges i infraestructures civils (incloses 548 escoles) han estat afectades pels bombardejos, la qual cosa ha provocat desplaçaments massius de població a les ciutats de l’oest d’Ucraïna i a altres països veïns. Representa la major catàstrofe humanitària a Europa des de la segona guerra mundial.

Els hospitals del país estan plens de ferits. Segons ACNUDH hi ha un total de 10.607 persones ferides, de les quals 781 són infants. En juny de 2022 hi havia 15,7 milions de persones ucraïneses que necessitaven ajuda. D’aquestes, 7,1 milions són desplaçades internes dins del país. ALDA coopera intensament amb nombroses ciutats ucraïneses, entre elles el reubicat Ajuntament de Mariúpol, que és el principal soci executor del projecte.

Les hostilitats de l’exèrcit rus i els intensos bombardejos i destrucció de Mariúpol, s’han retrasmés per tot el món. Fins el dia d’avui, l’ajuntament informa que 900 dels 2.400 edificis d’apartaments de la ciutat estan completament destruïts. Dels 500.000 habitants que tenia la ciutat, en queden 150.000, segons l’ajuntament. Es calcula que la majoria de la població de Mariúpol ha fugit a altres ciutats baix control ucraïnès, mentre que es calcula que uns 120.000 han fugit a l’estranger.

Les prioritats de l’ajuntament són actualment donar suport als desplaçats interns, per a la qual cosa ha obert 17 centres de suport a les principals ciutats baix control del govern ucraïnès, on donen servei d’assistència humanitària i serveis bàsics als habitants reubicats de Mariúpol. Diàriament atenen entre 1.000 i 1.200 famílies.

OBJECTIU

Proporcionar assitència humanitària (aliments i kits d’higiene) a les persones desplaçades de Mariúpol a través dels 17 centres oberts pel municipi.

INCIDÈNCIA

ALDA va sol·licitar autorització per canviar la destinació dels kits d’higiene i d’alimentació de les persones refugiades a Moldàvia, tal com apareixia al projecte presentat inicialment, a les persones desplaçades internes de Mariúpol. El motiu exposat és que el proveïdor d’ALDA a Moldàvia no podia aportar una factura perquè altres donants pagaren la totalitat de les comandes. Per a garantir una correcta rendició de comptes, ALDA va sol·licitar autorització per a reasignar l’import aprovat i el Fons va donar aquesta autorització.