10 ANYS CONTRIBUINT A LA MILLORA DE LES CONDICIONS DE VIDA A 6 MUNICIPIS DE MADRIZ, NICARAGUA

 Els 3 fons de cooperació de les Illes i la UCOM (Unidad de Concertación y Cooperación Municipalista de Nicaragua), presenten l’avaluació dels resultats dels projectes de cooperació realitzats al departament de Madriz (Nicaragua) del 2007 al 2017.

Eivissa, 4 de desembre de 2020. Ahir a la tarda, va tenir lloc la presentació de l’avaluació impulsada conjuntament pel Fons Pitiús de Cooperació, pel Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i pel Fons Menorquí de Cooperació sobre els impactes i resultats de la cooperació municipalista que s’ha portat a terme en el període 2007-2017 a sis municipis del departament de Madriz (Nicaragua), a través de la UCOM. Aquesta avaluació ha estat realitzada per la unitat d’avaluació del Fons Català de Cooperació i per 2 consultores externes i és fruit de l’aliança que mantenim en el marc de la Confederació de Fons, on compartim una mateixa visió de la cooperació i la necessitat d’analitzar amb profunditat el nostre treball i enfortir la pràctica de la cooperació municipalista.

L’avaluació conclou que els projectes finançats per les tres entitats han servit per millorar de manera significativa les condicions de vida de 75.524 persones. La cooperació dels tres Fons ha permès l’accés a aigua potable, a un habitatge digne i un increment dels ingressos familiars, alhora que també ha contribuït a prevenir l’abandonament escolar i a millorar els aprenentatges d’infants i joves.

Els tres fons de les Illes apostam per una cooperació que reforça el paper de les administracions locals i/o les associacions que treballen per enfortir la governança local i el teixit organitzat comunitari.

Des d’aquesta mirada, fa més de 10 anys que el Fons Pitiús treballa conjuntament amb la resta de fons de les Illes al departament de Madriz amb l’objectiu de contribuir a millorar les condicions de vida dels seus habitants al mateix temps que dota a les alcaldies municipals de les eines necessàries per abordar de manera conscient i justa el seu propi desenvolupament.

En el transcurs d’aquesta dècada, els tres fons de cooperació han destinat 1.223.810,04€ per a la realització de 26 projectes municipalistes a Las Sabanas, Telpaneca, Totogalpa, Yalagüina, Palacagüina i San Lucas, tots situats al nord de Nicaragua, una de les zones del país més castigades per la pobresa i el canvi climàtic.

Amb qui hi treballam?

La Unidad de Concertación y Cooperación Municipalista (UCOM) és una entitat nascuda al 2007 com òrgan tècnic de suport a les alcaldies en la gestió dels projectes de cooperació municipalista. Aquest ens treballa en la promoció d’espais democràtics de concertació local per tal de contribuir a la construcció d’un model de desenvolupament just i sostenible.