Dins del viatge de seguiment que la coordinadora del Fons està fent als projectes finançats a Perú, s’ha desplaçat fins el districte de Sarín, a la regió de Cajamarca, on Mans Unides i la seva contrapart en aquest país, CEDEPAS Norte, han desenvolupat un programa de tres anys de durada. Allí ha pogut conèixer les experiències en criança de conills d’indi i en cultiu d’hortalisses de productores i productors de diferents comunitats de la zona d’intervenció del projecte. Aquest projecte ha combinat la capacitació en la producció de conill d’indi i hortalisses amb tallers sobre enfocament de gènere i equitat, treballant amb homes i dones, conjuntament o per separat.

D’aquesta manera, s’ha generat un gran impacte en la millora de l’economia familiar, principalment per la criança de conills d’indi. Aquest animal té una alta demanda per al consum i, gràcies al projecte, les dones han passat de criar-ne una vintena a una mitjana de 250. Amb la venda d’aquests animals les productores han adquirit capacitats per comercialitzar-los contribuint de manera significativa al manteniment de la família i els guanys, fins i tot, els ha permès ampliar el negoci. Tot això ha augmentat la seva autoestima i l’ha empoderat, no només en l’àmbit familiar sinó també dins la comunitat on 11 de les 12 associacions de productors i productores que hi ha són presidides per dones.

Destaca el reconeixement per part de la municipalitat de Sarín del grup impulsor per l’equitat de gènere, format per totes les entitats representatives del municipi: policia, jutjat, regidoria de benestar social, centre educatiu, representant estatal i protecció de la infància. La coordinadora del Fons va poder mantenir una reunió amb aquest grup i conèixer les tasques que cadascun feia en l’enfocament de gènere, així com el treball en xarxa del grup.