Teatre social i creació col·lectiva, eines per a una cultura de pau.

Destinat a:

Personal docent d’educació infantil, primària i secundària.

Requisit

Pertànyer al cos de mestres i professorat d’educació infantil, primària i secundària de centres educatius d’Eivissa i Formentera.

Objectius

  • Aportar una visió global-local del concepte de pau positiva i cultura de pau, en contraposició a la cultura de violència.
  • Donar a conèixer l’art i la creació artística com a eines valuoses per a la reflexió crítica i la denúncia de les injustícies, així com per a la proposta d’actituds i narratives alternatives que fomentin la cultura de pau.
  • Introduir els fonaments i eines bàsiques del teatre social, donant a conèixer la seva aplicabilitat i potencial transformador dins del món educatiu.
  • Proporcionar recursos pedagògics per a treballar de forma participativa i creativa les diverses temàtiques que s’engloben en la cultura de pau.
  • Promoure l’apoderament i el compromís social de docents i mestres, estimulant la seva capacitat d’agència per a millorar la convivència i el benestar dins la comunitat educativa.

Continguts

  • Violències: components estructural, cultural, simbòlic i directe. Cultura de la violència i discurs d’odi. Desigualtat, privilegi i discriminació des de la perspectiva interseccional.
  • La pau positiva: la utopia que necessitem per caminar. Cultura de pau i educació per la pau com a drets humans fonamentals. Narratives des dels Drets Humans.
  • Eines creatives aplicades a l’educació per la pau. Joc, art i creació col·lectiva. Iniciació al Teatre de l’Oprimit i les Oprimides.
  • Activitats per al treball d’alguns temes específics: interculturalitat, igualtat de gènere, lluita contra el racisme i els discursos d’odi.
  • Orientacions metodològiques per a una pràctica educativa creativa i transformadora.

Metodologia

Els continguts no es treballaran de forma lineal, sinó mitjançant metodologies participatives, que combinen el desenvolupament dels conceptes teòrics amb la realització de les activitats pràctiques i vivencials. Les dinàmiques compaginaran eines dialògiques o analítiques amb altres lúdiques i de creació artística. Per això s’utilitzaran diversos recursos com: tècniques pròpies del Teatre de l’Oprimit i les Oprimides (TO), jocs de desmecanització del cos i expressió corporal, jocs de cohesió de grup, pluja d’idees,  debat, dinàmiques relacionals per compartir experiències, escriptura i recursos plàstics, visuals o musicals.

En tot moment, la metodologia emprada cercarà la posada en comú de visions, sabers i experiències de les persones participants, així com el foment de les seves capacitats creatives i de transformació social.

Inscripció

El termini d’inscripció és del 13 al 26 de febrer de 2023 (ambdós inclosos).  Per realitzar la inscripció, és necessari omplir el següent formulari de Google: formulari inscripció.

A partir del 2 de març rebreu un correu per comunicar-vos si teniu plaça.

Criteris de selecció

La selecció es farà per ordre d’inscripció, però es prioritzarà el personal docent de les escoles de la Xarxa Educativa per a la Transformació Social i el professorat amb disponibilitat per a assitir tots els dies.

Avaluació

  • Assistència mínima del 85%.
  • Realització de les activitats que s’estableixin durant el procés formatiu.
  • Valoració de la participació en el desenvolupament de l’activitat formativa.

Lloc 

Casal d’Igualtat. Avinguda de la Pau, s/n, cantonada amb el carrer de Sant Cristòfol (Eivissa).

Horari

Dilluns 6, 13, 20 i 27 de març de 17 a 20.30 h.

Formadora

Beatriz de Astorza Vergara: Llicenciada en Biologia i Bioquímica, Màster en Igualtat de Gènere i Postgrau de Cooperació per al Desenvolupament. Formada en teatre per a la intervenció social i especialitzada en coeducació. Durant 7 anys  treballa com a professora d’educació secundària a Catalunya i  Balears. Cofundadora de l’entitat El Xiringuito Teatre i Comunitat el 2009, des de llavors desenvolupa projectes d’intervenció social, educativa i comunitària a través de l’art. Durant tot aquest temps ha impartit tallers d’educació per a la transformació social (EpTS) per a alumnat de primària i secundària, així com cursos de coeducació, intervenció social i EpTS dirigits a professionals de l’educació, la dinamització sociocultural o l’àmbit sociosanitari. La base metodològica de totes les seves formacions són les dinàmiques participatives, les eines creatives i el teatre. Recentment ha entrat a formar part de l’equip del Fons Pitiús de Cooperació com a responsable de l’àrea d’EpTS.

Observacions

Aquest curs està homologat pel Servei de Formació Homologada i Capacitació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat del Govern de les Illes Balears.