Eines per a lluitar contra el racisme dins i fora de l’aula.

Destinatàries

Personal docent d’educació infantil, primària i secundària. 40 places.

Requisit

Pertànyer al cos de mestres i professorat d’educació infantil, primària i secundària de centres educatius d’Eivissa i Formentera.

Objectius 

  • Incorporar la perspectiva antiracista en l’àmbit educatiu.
  • Entendre els processos migratoris des d’un enfocament de drets humans, per analitzar i contrarestar les violències racistes que sovint es generen al voltant d’ells .
  • Analitzar des d’una perspectiva històrica i actual els marcs socials i mentals en els quals es genera el racisme.
  • Adquirir eines per poder gestionar situacions de racisme al centre educatiu.

Continguts 

  • Conceptualització del racisme: Què és el racisme? Perspectiva històrica. Estereotips i prejudicis. Els processos migratoris des d’un enfocament de drets humans.
  • Circuit del racisme en l’actualitat: Racisme avui dia i què implica. Privilegi i racisme. Racisme institucional. Racisme a l’àmbit educatiu.
  • Delicte d’odi. Què fer si ens ho trobem a l’aula.
  • Racisme i comunicació: discurs d’odi . Marcs mentals, narratives opressives i notícies enganyoses. Noves narratives per una educació inclusiva.
  • Eines específiques per lluitar contra el racisme.

Metodologia

Les sessions parteixen del coneixement previ de les persones assistents per tal de poder avançar en l’aprenentatge i la integració dels conceptes. Les sessions constaran d’uns continguts teòrics i d’un apartat pràctic a través de dinàmiques i materials gràfics i audiovisuals. S’utilitzaran vídeos i imatges de suport per a les explicacions i es realitzaran dinàmiques interactives, per tal de generar un ambient distès, participatiu i de debat.

Inscripció

El termini d’inscripció és del 8 al 21 de gener de 2024 (ambdós inclosos). Per realitzar la inscripció, és necessari omplir el següent formulari de Google: formulari inscripció.

A partir del 24 de gener rebreu un correu per comunicar-vos si teniu plaça.

Criteris de selecció

La selecció es farà per ordre d’inscripció, però es prioritzarà el personal docent de les escoles de la Xarxa Educativa per a la Transformació Social i el professorat amb disponibilitat per a assistir tots els dies.

Avaluació

  • Assistència mínima del 85%.
  • Realització de les activitats que s’estableixin durant el procés formatiu.
  • Valoració de la participació en el desenvolupament de l’activitat formativa.

Lloc 

Casal d’Entitats de Cas Serres (Edifici Polivalent de Cas Serres). Carrer d’Ernest Ehrenfeld, s/n, 1a planta (Eivissa).

Horari

Dilluns 29 i dimarts 30 de gener de 16:30 a 20.30 h.

Formadores

Úrsula Ruiz Cabello. Doctora en Dret, Màster en Advocacia i en Criminologia, Política Criminal i Sociologia Jurídico-Penal. És tècnica del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya, on realitza acompanyament psico-jurídic a persones que han patit racisme. A més ha treballat com a tècnica de recerca en el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya i com a docent i investigadora de la Universitat Pompeu Fabra.

Jennifer Molina Martínez. Graduada en Periodisme i Comunicació Corporativa . Ha treballat al Periódico de Catalunya, a l’Español i en comunicació d’empreses. Ha escrit per al diari El Salto, Wirika i Metrópoli Abierta. Col·laboradora en ràdio i productora de contingut sobre teoria de la comunicació antiracista. Imparteix formacions per a adults sobre comunicació antiracista i narratives transformadores. Actualment és la coordinadora de l’àrea de Comunicació de SOS Racisme Catalunya.

Observacions

Aquest curs està homologat pel Servei de Formació Homologada i Capacitació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat del Govern de les Illes Balears.