2023-2024. Drets humans de les persones migrants

Foto: Formentera Ràdio

Cada cop són més les persones que intenten arribar a Europa cercant oportunitats de vida, deixant els seus països d’origen per situacions de pobresa, guerres, violència estructural o a conseqüència de l’impacte de la crisi climàtica en els seus territoris.

Però lamentablement, la falta de vies legals i segures per a aquests viatges migratoris continua deixant milers de morts, sense que la Unió Europea posi remei. Segons la CEA(R)-Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, almenys 2.566 persones van perdre la vida en la mar intentant trobar refugi en Europa en 2022, el que suposa unes set persones al dia. Gairebé un terç de les persones mortes (812 persones, dos al dia) tractaven d’arribar a costes espanyoles des de diferents punts del continent africà. Les dades recollides pel projecte Missing Migrants de l’OIM- Organització Internacional per a les Migracions ens parlen de 25.413 morts només en la mar Mediterrània des del 2014.

A més de les vides perdudes o desaparegudes des de fa ja massa anys ,en la conca mediterrània milers de persones pateixen tortures, violacions i discriminació en el seu viatge migratori. Persones que, després de veure’s obligades a travessar la mar en condicions extremadament precàries i perilloses, són a més privades dels seus drets fonamentals i consagrats en la Declaració Universal de Drets Humans, entre d’altres:

  • El dret a circular lliurement
  • El dret a sortir de qualsevol país, inclús del propi
  • El dret a demanar asil

Sense el respecte als drets humans, al mateix dret a la vida, correm el risc com a societat de perdre tots els referents necessaris per a conviure amb dignitat.

Eivissa i Formentera són dos llocs clau de trànsit i destí per a moltes persones en moviment. Des del Fons Pitiús, considerem que el fet que les migracions involucrin a tots els països del Mediterrani, ens ofereix una doble possibilitat. D’una banda, poder abordar aquest fenomen global d’una forma més directa, obtenint un coneixement més proper. I, d’altra banda, l’oportunitat d’actuar en l’àmbit local per a la construcció d’un model de convivència que es basi en la cultura de pau i en el respecte als drets humans.

Així doncs, els DRETS HUMANS DE LES PERSONES MIGRANTS ha esdevingut un dels eixos estratègics del nostre nou model de cooperació, aprovat el passat 2022, i també el títol de la nostra campanya 2023-2024 d’educació i sensibilització per a la transformació social.

Objectius de la campanya

  • Promoure la protecció dels drets humans de les persones migrants en origen i destinació.
  • Conscienciar a la ciutadania sobre la naturalesa multidimensional de la mobilitat humana.
  • Desmuntar estereotips, prejudicis i falsos rumors sobre les persones que migren.
  • Prevenir i contrarestar els discursos d’odi i les actituds xenòfobes i racistes cap a les persones migrades.
  • Afavorir la construcció d’un espai comú de convivència intercultural.