2009. Sobirania alimentària: el poder de decidir

Davant la greu crisi alimentària que afecta el nostre món, no deixen d’aparèixer veus que afirmen que no hi ha suficient menjar al planeta, que hi ha un excés de població i que l’única solució és un increment de la producció d’aliments a través de les tècniques industrials i controlades per grans transnacionals que proposa la Revolució Verda.

Amb aquesta campanya, el Fons Pitiús de Cooperació, es vol sumar a unes altres veus, a aquelles que defensen el dret de tots el pobles a definir les seves polítiques de producció, distribució i consum d’aliments que garanteixin una alimentació sana. És a dir, el Fons es vol afegir a aquelles veus que cada dia amb més força proposen la sobirania alimentària com a mitjà per a recuperar el control sobre l’alimentació.
El model alimentari actual és altament depenent del petroli, de productes químics contaminants i, a més, concentra el domini de tot el sistema alimentari en molt poques mans. Aquest fet genera pobresa entre la població camperola d’arreu del planeta i problemes ambientals gairebé irreversibles. Per justícia, per una autèntica defensa del dret universal a una alimentació sana i suficient, per protegir el medi ambient i la nostra salut, es fa imprescindible un canvi profund i urgent en el qual totes i tots hi tenim un paper important.

Objectius

– Donar a conèixer el funcionament i les conseqüències globals de l’actual sistema de producció, distribució i consum dels aliments (petroaliments, transgènics, agrocombustibles, grans cadenes de distribució,…).
– Explicar el concepte de sobirania alimentària i la seva relació amb la seguretat alimentària i el dret a l’alimentació.
– Mostrar alternatives ecològiques i sostenibles al model alimentari dominant.

Activitats

CONFERÈNCIA:
SOBIRANIA ALIMENTÀRIA: EL PODER DE DECIDIR,
a càrrec d’Arcadi Oliveres, doctor en Ciències Econòmiques i expert en economia mundial.
Presentació: Jordi Serra Cardona, enginyer tècnic agrícola i productor ecològic.
(Desembre de 2009, Club Diario de Ibiza).

CICLE DOCUMENTAL
Nosotros alimentamos el mundo
Dir.: Erwin Wagenhofer. Àustria. 2005. 96’.

Super Size me
Dir.: Morgan Spurlock. Estats Units. 2004. 100’.

Camperoles: llavors de canvi
Dir.: Joaquín Zúñiga. Nicaragua. 2007. 25’.

Aprendre a menjar, aprendre a viure: els menjadors escolars ecològics.
Realització: Judit Quintana. Catalunya. 2009. 20’.

De la mata a la olla
Dir.: Erica Tomas. Nicaragua, Equador, Mèxic, Catalunya. 2008. 47’.
(Club Diario de Ibiza, febrer-març 2010)