2008. Aigua, un dret i una responsabilitat compartida
Encara que Nacions Unides va incloure l’accés a l’aigua potable en els Objectius del Mil•lenni per al 2015 i encara que, de la mateixa manera que altres organitzacions internacionals, li està dedicant una atenció preferent en els darrers anys, les xifres actuals són ben poc esperançadores: més de mil milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i prop de dos mil cinc-cents milions no disposen de sistemes de sanejament adequats.
Si anam més enllà de la fredor de les dades, veurem que cadascuna d’aquestes persones té nom i llinatge i que pateix en la seva vida diària les conseqüències de l’escassesa d’aigua, la desertització, la sobreexplotació dels recursos hídrics, la contaminació dels aqüífers, rius, llacs, etc. Així, els llargs desplaçaments que es veuen obligats a fer per a l’obtenció d’aigua milions de dones, nens i nenes o les constants malalties que pateixen infants que no disposen d’accés a l’aigua potable, contrasten de forma molt injusta amb la irresponsabilitat i despreocupació amb què tractam l’aigua en el nostre entorn.
Per contribuir a la millora d’aquesta situació i amb la voluntat de fomentar una actitud compromesa amb el dret d’accés a l’aigua potable de totes les persones del món, el Fons Pitiús ha decidit dedicar a l’aigua la campanya de sensibilització que es desenvoluparà entre setembre de 2008 i agost de 2009.
Objectius
– Analitzar les causes i conseqüències socials, ambientals, econòmiques, etc., de la crisi hídrica actual i de la manca d’accés a l’aigua potable i al sanejament
– Posar de manifest l’estreta relació existent entre accés a l’aigua potable i desenvolupament
– Fomentar una actitud de compromís i responsabilitat amb la demanda del respecte universal del dret humà d’accés a l’aigua potable
– Estimular un ús responsable de l’aigua tant a nivell col•lectiu com individual.
Activitats
EXPOSICIONS:
AIGUA, UN DRET I UNA RESPONSABILITAT COMPARTIDA
Aquesta exposició recull els projectes relacionats amb l’accés a l’aigua potable, el sanejament i l’ús eficient dels recursos hídrics que ha finançat el Fons Pitiús de Cooperació.
DONES D’AIGUA. TOMÀS ABELLA
Sala Municipal de Santa Eulària (febrer 2009). Organitzada per: Fons Pitiús de Cooperació, CAM i Ajuntament de Santa Eulària des Riu.
La mostra consta de 40 fotografies de gran format, muntades sobre els bidons grocs que porten les dones africanes per anar a buscar aigua. Les imatges permeten realitzar un recorregut visual per la vida de diverses dones africanes i per la seva relació amb l’aigua.
PROJECCIONS:
– Kirikú i la Bruixa
Direcció: Michel Ocelot; França, 1998. Dibuixos animats. 71 minuts.
– El sueño del agua
Direcció: Albert Solé / Espanya, 2004 / Documental / 51 minuts.
Aquest documental mostra alguns dels problemes més greus associats amb l’aigua i per a això ens desplaça a 5 punts geogràfics del Planeta, perquè siguin nens i nenes els qui ens ho narrin en primera persona.
CICLE DE CINEMA.
Espai Cultural Can Ventosa (febrer 2009).
AGUA
Direcció: Deepa Mehta.
ERIN BROCKOVICH
Direcció: Steven Soderbergh
EL SUEÑO DEL AGUA
Direcció: Albert Solé
CHINATOWN
Direcció: Roman Polanski