Import total: 87.880 €
Aportació del Fons: 68.966 €
Assignació: Ajuntament d'Eivissa, Ajuntament de Sant Joan de Labritja, Consell Insular de Formentera, Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Consell Insular d'Eivissa, Govern de les Illes Balears, Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia
Estat: Finalitzat
Entitats executores:
- ECOS El Salvador - Centro de Estudios Aplicados en Ecologia y Sustentabilidad Ambiental | Otros proyectos
Enfortida l’articulació entre organitzacions locals i juntes d’aigua del nord de La Libertad en defensa de l’aqüífer de San Juan Opico i l’exigibilitat del dret humà a l’aigua
Aquest projecte vol donar continuïtat al projecte aprovat en la convocatòria de 2021 a ECOS, entitat que ja porta molts anys treballant a la zona de La Libertad, centrant el seu treball en la defensa de la gestió pública i comunitària de l’aigua així com en la seva exigibilitat com a dret humà. Ha treballat per assolir aliances molt importants a nivell estatal (Foro del agua El Salvador i Mesa de Soberanía Alimentaria) i internacional.
En aquest cas, es treballarà a diferents comunitats dels municipis de San Juan Opico, San Matías, Quezaltepeque i San Pablo Tacachico, un territori proper a l’aqüífer de Sant Juan Opico i amenaçat pels projectes d’especulació immobiliària. Totes són comunitats rurals o urbanes marginals, organitzades en “Sistemas de Agua Potable y Saneamiento” (SAPS) que, donada la seva situació de pobresa, han estat excloses per part de l’Estat de la protecció i garantia del dret humà a l’aigua i altres drets fonamentals. El projecte vol enfortir l’articulació entre organitzacions locals i juntes d’aigua de la zona per la defensa de l’aqüífer.
Durant el mes de febrer d’aquest any, ECOS va realitzar un diagnòstic de la zona del voltant de l’aqüífer de Sant Joan Opico, on hi ha 63 SAPS que abasteixen aigua a 68.783 persones (52% de la població dels municipis on es vol realitzar el projecte). D’aquest diagnòstic es va treure la següent informació: actualment no es garanteix la qualitat de l’aigua a la població, deficiències en les capacitats d’administració, operació i manteniment, greus problemes de legalitat en els béns dels SAPS i amb l’amenaça de col·lapse de diversos sistemes, ja que tenen més de 20 anys, sense haver realitzat una renovació significativa de la seva infraestructura.
Per millorar aquesta situació, les activitats que es volen realitzar són les següent: activitats de sensibilització a 120 persones (50% dones), com a mínim, de 12 SAPS de la zona i foment de la seva associació a la xarxa de juntes d’aigua. De forma paral·lela, es realitzaran formacions per a millorar la capacitat de mobilització social per la defensa de l’aqüífer i per l’enfortiment de la Mesa Territorial, amb la incorporació de noves organitzacions.